Powered by Blogger.

Tukar kepada NILAI

Tukar kepada NILAI

WANG vs EMAS

WANG vs EMAS

EMAS dan PERAK merugikan ??

Thursday, 5 April 2012

Benar ke emas dan perak merugikan? Posting kali ini saya akan mengupas sedikit sejarah kenaikan harga emas dan perak 10 tahun dahulu.. Jom kita lihat adakah ia sebuah pelaburan yg merugikan ?? Pulangan dari pelaburan Emas dan Perak adalah berdasarkan dari Kenaikan Nilainya (Capital Gain), dan kenaikan dalam tempoh tahunan diambil kira bagi memudahkan penilaian prestasi pulangannya.

Purata kenaikan harga Emas adalah sekitar 25% - 35% setiap tahun, dan dalam tempoh 10 tahun bermula pada tahun 2001 sehingga kini kenaikannya telah mencecah hampir 500%.

Jika anda membeli Emas sebanyak RM10,000.00 pada tahun 2001 dan menjualnya pada hari ini, anda akan mendapat pulangan tunai sebanyak RM500,000.00 pada 2011. Rujuk carta kenaikan seperti di bawah.

EMAS :
2001 = RM 10,000
2011 = RM 500,000


Manakala pulangan dari kenaikan harga semasa Silver pula, ianya adalah 2 - 3 kali ganda lebih tinggi berbanding kenaikan semasa harga Emas disebabkan permintaan ke atas Silver adalah berkali ganda lebih tinggi berbanding permintaan ke atas Emas. Hampir kesemua permintaan ke atas Silver adalah bertujuan untuk menampung permintaan daripada Industri Global yang mana ianya merupakan bahan utama bagi pembuatan peralatan Elektronik, tambahan pula tiada lagi lombong Silver yang ditemui ketika ini, lalu menjadikan sumber penawaran yang sedia ada hanyalah dari sumber yang di kitar semula.

Fenomena ini menyebabkan berlakunya ketidakseimbangan diantara Penawaran dan Permintaan dan menyokong kepada ledakan harga semasa dalam pasaran. Berbanding Emas, 90% permintaan ke atasnya adalah untuk pembuatan Barang Kemas (Jewellery) dan ini menyokong kepada kestabilan harganya, manakala hanya 10% sahaja yang digunakan untuk tujuan pelaburan yang terlibat dengan spekulasi turun naik harga di pasaran semasa Antarabangsa.

Dari tahun 2001 sehingga kini, kenaikan harga Silver telah mencecah sehingga 1200% dengan kenaikan purata tahunan sekitar 50% - 80%. Bermakna, jika anda membeli Silver sebanyak RM10,000.00 pada tahun 2001 dan menjualnya pada hari ini, anda akan mendapat pulangan tunai sebanyak RM 1.2 Juta pada 2011. Wah boleh mendai jutawan senyap dgn hanya menyimpan perak..Rujuk Carta di bawah ini.

PERAK :
2001 = RM 10,000
2011 = RM 1,200,000


Jadi terpulang kepada anda untuk memilih pelaburan yang mana 1...@ mungkin juga anda boleh pelbagaikan pelaburan dengan membeli emas dan perak..Hubungi saya segera untuk membeli emas/perak dan sebagai bonus, saya akan ajarkan kepada anda beberapa teknik menarik dalam pelaburan emas dan perak...


P/s : Jika anda suka dengan blog ini,mohon kerjasama anda untuk berkongsi blog ini kepada rakan2 anda yang lain agar mereka juga mendapat ilmu yang bermanfaat dan berguna..Tq

9 comments:

Suka-Situ-Sana-Sini 8 April 2012 at 05:05  

Hai di sini saya nak tanya sebab ada kekeliruan sedikit walaupun entri ni dah lama. Rasanya kalau kita kira semula keuntungan harga emas tak sampai 500k dan perak tak sampai 1.2m. Sebab kalau kira mengikut cara peratusan kenaikan harga emas yg sepatutnya adalah 50k ndan perak adalah 120k. memanglah untung tapi tak adalah sampai banyak macam tu jika kita menyimpan sebanyak 10k emas dan perak. Melainkan jika kita simpan 100k barulah betul.


ok cara saya kira macam ni:

10,000/500*100 = 50,000 ---> Emas

10,000/1200*100 = 120,000 ---> Perak

Tapi kalau saya salah ajar la semula cara kira sebab penting ni.

Terima kasih

Susanne Lani 30 January 2015 at 20:35  

Halo, saya Mrs susanne Lani, pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberikan pinjaman kesempatan seumur hidup. Apakah Anda membutuhkan pinjaman mendesak untuk melunasi utang Anda atau Anda membutuhkan pinjaman untuk meningkatkan bisnis Anda? Anda telah ditolak oleh bank dan lembaga keuangan lainnya? Apakah Anda membutuhkan pinjaman konsolidasi atau hipotek? mencari lebih karena kita di sini untuk membuat semua masalah keuangan Anda sesuatu dari masa lalu. Kami meminjamkan dana kepada individu yang membutuhkan bantuan keuangan, yang memiliki kredit buruk atau membutuhkan uang untuk membayar tagihan, untuk berinvestasi di bisnis di tingkat 2%. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu Anda bahwa kami memberikan bantuan yang handal dan penerima dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui email Hubungi kami melalui

Email: susanne.loancompany@gmail.com Terima kasih, kami berharap untuk prompt reply.

Masuk Mrs susanne Lani Email: susanne.loancompany@gmail.com

Morgan Debra 11 September 2015 at 21:40  

Hello,
Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan, BRENDA HARAPAN pemberi pinjaman pinjaman peribadi mempunyai membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar 2% kadar faedah kepada individu, syarikat dan syarikat-syarikat di bawah syarat-syarat yang jelas dan mudah difahami dan keadaan Dari
$ 20.000 untuk $ 7000000 USD, Euro Dan Pounds Sahaja. Saya memberi Pinjaman Perniagaan,
Pinjaman Peribadi, Pinjaman Pelajar, Pinjaman Kereta Dan Pinjaman Untuk Bayar Off Bil. hubungi kami hari ini melalui e-mel di: (brendahope816@gmail.com)

Linda Dale 27 July 2017 at 23:17  

Adakah anda sedang mencari pembiayaan perniagaan, kewangan peribadi, gadai janji, pinjaman kereta, wang tunai pelajar, tunai penyatuan hutang, wang tidak bercagar, modal risiko, dan lain-lain ... Anda berada di tempat yang betul hubungi kami sekarang untuk maklumat lanjut.

Nama anda:
Negara awak :
Alamat anda :
Nombor telefon
Pendapatan bulanan :
Tempoh Pinjaman:
Jumlah pinjaman:

E-mel: lindaloanfirn1111@gmail.com
Whataspp +919740683456

Linda Dale 27 July 2017 at 23:21  

Adakah anda sedang mencari pembiayaan perniagaan, kewangan peribadi, gadai janji, pinjaman kereta, wang tunai pelajar, tunai penyatuan hutang, wang tidak bercagar, modal risiko, dan lain-lain ... Anda berada di tempat yang betul hubungi kami sekarang untuk maklumat lanjut.

Nama anda:
Negara awak :
Alamat anda :
Nombor telefon
Pendapatan bulanan :
Tempoh Pinjaman:
Jumlah pinjaman:

E-mel: lindaloanfirn1111@gmail.com
Whataspp +919740683456

Linda Dale 27 July 2017 at 23:22  

Adakah anda sedang mencari pembiayaan perniagaan, kewangan peribadi, gadai janji, pinjaman kereta, wang tunai pelajar, tunai penyatuan hutang, wang tidak bercagar, modal risiko, dan lain-lain ... Anda berada di tempat yang betul hubungi kami sekarang untuk maklumat lanjut.

Nama anda:
Negara awak :
Alamat anda :
Nombor telefon
Pendapatan bulanan :
Tempoh Pinjaman:
Jumlah pinjaman:

E-mel: lindaloanfirn1111@gmail.com
Whataspp +919740683456

Iskandar Lestari 2 September 2017 at 17:14  


Assalamualaikum
'Insya Allah' ISKANDAR LESTARI LOAN FIRM menawarkan pinjaman dengan tingkat persentase tahunan yang sangat rendah APR menghubungi kami melalui e-mail kami: {iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com} untuk menikmati hal berikut: apakah Anda ditolak oleh Bank sebagai akibat dari kredit Sejarah Buruk Anda berutang secara finansial apakah Anda memerlukan dana untuk ekspansi bisnis atau Anda ingin memulai bisnis dengan modal tambahan atau Anda memerlukan pinjaman yang sangat besar untuk melaksanakan proyek ini, antara lain dengan ISKANDAR LOAN FIRM Anda bisa mengatakan "Alhamdulillah" karena kami menjamin kelayakan kepercayaan kejujuran 100% dalam pelayanan kami segera hubungi kami BBM INVITE: {D8980E0B} atau melalui alamat e-mail di atas Assalamu'alaikum wr wb,

Aditya Aulia 10 September 2017 at 13:06  

Assalamualaikum
Nama saya Aditya Aulia saya mengalami trauma keuangan karena saya ditipu dan ditipu oleh banyak perusahaan pinjaman online dan saya pikir tidak ada yang baik bisa keluar dari transaksi online tapi semua keraguan saya segera dibawa untuk beristirahat saat teman saya mengenalkan saya. untuk Ibu Iskandar pada awalnya saya pikir itu masih akan menjadi permainan bore yang sama saya harus memaksa diri untuk mengikuti semua proses karena mereka sampai pada kejutan terbesar saya setelah memenuhi semua persyaratan karena permintaan oleh proses saya bisa mendapatkan pinjaman sebesar 350jt di rekening Bank Central Asia (BCA) saya saat saya waspada di telepon saya, saya tidak pernah mempercayainya, agaknya saya bergegas ke Bank untuk memastikan bahwa memang benar ibu kontak sekarang mengalami terobosan pemanasan jantung dalam kehidupan finansial Anda melalui apakah itu BBM INVITE-nya: {D8980E0B} atau apakah kamu ingin mengkonfirmasi dari saya? Anda bisa menghubungi saya melalui surat saya: {aditya.aulia139@gmail.com} dan juga Anda bisa menghubungi perusahaan ISKANDAR LESTARI LOAN FIRM via: {mail: iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com}

Global Fund Foundation 10 October 2017 at 04:41  

Selamat siang

ini adalah dasar dana global, kami memberikan pinjaman per pendanaan proyek tahunan 100% dengan pinjaman aman dan tidak aman yang tersedia kami dijamin dalam memberikan layanan keuangan untuk banyak klien kami dengan paket pinjaman fleksibel kami pinjaman dapat diproses dan dana ditransfer ke peminjam dalam waktu sesingkat mungkin kita beroperasi di bawah persyaratan yang jelas dan mudah dipahami dan kami menawarkan pinjaman kepada semua jenis untuk tertarik klien perusahaan perusahaan dan semua jenis organisasi bisnis, individu swasta dan investor real estate hanya menghubungi kami dengan nama di bawah Jika Anda sedang melihat bagaimana mendapatkan pinjaman hubungi kami kami dapat membantu Anda keluar EMAIL: globalfundfoundation9@gmail.com
BBM: D8633B93

Post a Comment

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP