Powered by Blogger.

Tukar kepada NILAI

Tukar kepada NILAI

WANG vs EMAS

WANG vs EMAS

Cara mudah miliki EMAS ???

Saturday, 26 March 2011

Hari ini saya akan kongsikan cara mudah bagaimana kita boleh mula menyimpan emas.

Simpanan emas ini kita boleh mulakan dengan membeli 1 Dinar emas public dinar. Untuk makluman , Dinar emas adalah emas jenis 916 iaitu emas yang sama digunakan untuk buat barang kemas.

Jika 1 Dinar , maka beratnya adalah 4.25 gram dan pada masa ini harga yang ditawarkan oleh public gold untuk 1 Dinar adalah hampir RM660.00 (rujuk harga di sebelah)

Cara mudah kita boleh miliki 1 Dinar emas adalah melalui langkah berikut;
1 : Pada hujung bulan dengan duit gaji, kt beli 1 Dinar.
2 : Bila dah dapat 1 Dinar emas ditangan, kt boleh pergi gadai 1 Dinar ini di Ar-Rahnu, saya cadangkan Ar-Rahnu Agrobank.
3 : Kt akan dapat balik duit sebanyak 65% daripada nilai gadaian dan duit ini kita dapat belanja untuk keperluan yang lain.
4 : Tiap bulan kita hanya perlu bayar lebih kurang RM55 selama 6 bulan dan bila bayaran dah hbs dibayar,emas yang kt gadai itu akan dipulangkan balik. Namun saya yakin selepas 6 bulan harga emas itu akan bertambah lebih daripada nilai yang kt beli pada mula ..inilah untung beli dan simpan emas awal.

Mudah bukan...oleh itu rmari kt mulakan beli dan simpan emas dari sekarang kerana saya menjangkakan nilai 1 Dinar emas ini juga akan naik sehingga RM1000.00 sedikit masa lagi..

Read more...

Loan SIHAT vs SAKIT ??

Wednesday, 23 March 2011


Ramai org membeli rumah yg mereka diami menggunakan duit pinjaman, dan pinjaman perumahan itu pula dibayr sama ada melalui potongan gaji ataupun di byr sndiri kpd pihak bank.

Pendapatan mereka menyusut disbbkn pinjaman itu, namun mereka tidak kisah asalkan mereka memiliki rumah sndiri walaupn terpaksa mengikat perut, terlalu berjimat (kedekut) dan akhirnya aliran tunai mereka menjadi negatif!!
Mungkin ramai diantara anda yg tidak sedar, bahawa pinjaman spt diatas sbnrnye adalah pinjaman sakit!!

Apa?? membeli rumah yg sentiasa meningkat harganya merugikan kah?

Rata-rata individu yg sy temui tidak dpt membezakan diantara pinjaman sihat dan pinjaman sakit. Sy takrifkan sedikit mengenainya :

1- Pinjaman sakit - Hutang yg dibuat utk tujuan keperluan peribadi seperti membeli rumah, kenderaan, melangsungkan perkahwinan dan sbgainya, dan hutang tersebut dibyr menggunakn pendapatan aktif (gaji) anda.

2- Pinjaman Sihat - Hutang yg dibuat utk pelbagai tujuan dan hutang tersebut dibyr tanpa menjejaskan pendapatan aktif anda.

Membeli rumah yg anda diami secara berhutang tidak merugikan, tp menyakitkan kewangan anda krn pendptn bulanan anda menjadi susut!!

Tetapi jika anda membeli rumah utk tujuan disewakan, dan membyr semula pinjaman mnggunakn hasil sewaan itu tanpa mengurangkan pendptn aktif anda, itu ialah hutang yg sihat!!

Tidak semua Ahli Perniagaan memulakan perniagaan menggunakan wang simpanan, mostly kesemuanya membuat pinjaman, dan hasil keuntungannya digunakan utk membuat byran semula pinjaman itu.

Jadi jika anda memberikan alasan tidak mampu, tiada modal dan sebagainya, alasan itu sgt tidak relevan.

Anda berani membuat hutang sakit, tetapi takut utk membuat hutang sihat, bermakna anda bermasalah dari segi pengurusan kewangan!!

Read more...

Bagaimana pelaburan bijak ???


Setiap wang yang anda keluarkan untuk tujuan pelaburan, semestinya sentiasa terdedah kepada risiko kerugian dan tiada sesiapa yang boleh menjamin keuntungannya.

Akan tetapi, sekiranya ia diurus mengikut prinsip pembahagian dana yang betul, risiko kerugian dana itu boleh diminimakan seterusnya memaksimakan pulangannya.

Justeru, setiap dana pelaburan WAJIB di urus dengan bijak agar sekiranya berlaku kerugian, anda masih mampu menanganinya dan mengurangkan jumlah kerugian itu.

Ingat, walaupun anda mengurus dana anda dengan betul dan mengikut asas prinsip yang telah ditetapkan, belum tentu ianya akan menjamin pulangan yang optimum, tetapi jika anda mengurus dana anda mengikut prinsip yang betul + bijak, maka peluang untuk anda meraih keuntungan hasil dari pelaburan anda amat tinggi.

Caranya? " Jangan letakkan kesemua telur di dalam satu bakul ". 
Bermakna anda perlu membahagikan (Diversify) dana pelaburan anda kepada beberapa bentuk pelaburan mengikut nisbah risikonya.
Mengikut konsep "Diversify Fund Allocation" yang didedahkan oleh Robert T. kiyosaki, beliau membahagikan dana pelaburannya seperti berikut :
80% - Pelaburan fizikal Emas & Perak (Low Risk)
10% - Pelaburan dalam Saham (Medium Risk)
5%   - Pelaburan dalam Stock, Komoditi, Futures (High Risk)
5%   - Tunai dalam tangan

"Diversify Fund" bermaksud pembahagian dana (wang), iaitu hasil daripada simpanan / pendapatan bulanan anda. Katakan pendapatan bulanan / simpanan anda sebanyak RM 10,000.00, maka anda perlu bahagikan mengikut konsep seperti diatas.

Jangan keliru diantara "Diversify Fund Allocation & Diversify Portfolio Investment".

Read more...

Berbaloikah membeli SILVER ??

Sunday, 20 March 2011

Salam sejahtera,
Ramai yang bertanya kepada saya tentang pelaburan silver atau perak, Untuk post kali ini saya nak bercerita tentang kebaikan dan keburukan pelaburan perak.
Untuk pengetahuan anda ,Pelaburan perak juga amat menguntungkan, perak amat diperlukan oleh industri sekarang ni, ini telah menyebabkan kenaikan harga perak yang mendadak.Tahukah anda kenaikan harga perak ialah 80% pada tahun lepas? mari kita lihat carta dibawah




Pada 1/1/2010 ( kotak merah pertama) , harga perak ialah USD16.75, dan kita lihat pada 2/1/2011 (kotak merah kedua), harga perak telah meningkat kepada USD 31.19
pengiraan:
USD 31.19 – USD 16.75 = USD 14.44
ataupun
USD 16.75 x 85% = USD 14.23
Ini bermakna kenaikan silver pada tahun lepas ialah 85%, jika anda membeli silver dengan harga rm100,000 pada awal tahun lepas, tahun ini anda dah mendapat keuntungan Rm70,000 .
pengiraan nya
Rm100,000 x (85%-15%(spread)
Rm100,000 x 70% = Rm70,000
memang lumayan jika dibandingkan dengan pelaburan emas
Kenaikan Silver pada tahun ini.


Cuba anda lihat carta yang dipaparkan dibawah




Pada 28.1.2011 harga perak ialah USD 26.35 dan pada 14.3.2011 ,harga perak telah melonjak kepada USD 35.68
USD 35.68 – USD 26.35 = USD 9.33
ataupun
USD 26.35 x 35% = USD 9.22
ini bermakna, kenaikan perak dalam masa 1 bulan setengah ialah 35%, ianya adalah lebih baik berbanding emas, bagi sesiapa yang membeli perak pada 28.1.2011, sekarang mereka telah mendapat keuntungan 20% dan boleh menjual jongkong perak mereka bila2 masa ,itupun jika mereka mahu.
Tapi kenapa ramai yang tak berminat melabur silver/perak?
Diantara sebab utama yang menyebabkan orang ramai tidak berminat dengan pelaburan silver/perak  ialah ,produk ini susah untuk dicairkan kepada tunai, tidak seperti emas, jika anda memerlukan wang,anda boleh pergi ke mana2 cawangan Agrobank dan memohon pinjaman Ar-rahnu,tapi jika anda mempunyai perak, anda cuma ada 2 pilihan, simpan atau jual, jika ketika itu harga perak rendah..anda akan kerugian..
Siapakah yang digalakan melabur Perak?
Semua boleh membuat pelaburan perak, tepuk dada dan tanya poket anda…jika anda mempunyai lebih simpanan di bank dan anda tidak berhasrat menggunakannya , buatlah pelaburan silver/perak kerana ianya amatlah berbaloi…kenaikan tahunan yang tinggi akan dapat memberi keuntungan yang maksima kepada anda…Public Gold juga ada menjual jongkong perak, terdapat 3 saiz iaitu 250g,500g dan 1kg, jika anda berhasrat untuk membuat pelaburan perak,hubungi saya sekarang dan saya akan lock harga silver untuk anda..beli sebelum harganya naik lebih tinggi...
Beli silver dgn sy,sy akan ajar anda bgimana utk mbuat keuntungan dgn silver..

Read more...

Nak jd DEBTORS @ SAVERS ??

Sekiranya diberi pilihan Debtors dan Savers mana pilihan anda? Baiklah, kita semua sentiasa di nasihatkan "Berjimat cermat, simpan duit dalam bank". Ye tak?

Tapi kita lihat apa kata Robert Kyosaki, founder RichDad PoorDad :

" New rules of money, debtors are winners, savers are losers"

Tapi kenapa yer?
"Debtors used money to buy assets, not liabilities"

Jadi sekarang faham kenapa Robert kata begitu?

Apa beza aset dengan liabiliti?

Jadi kalau saya hutang beli emas macamana plak yer?

Asasnya :
"Aset adalah sesuatu yang masukkan duit dalam poket, liabiliti yang sebabkan duit keluar dari poket.Mudah ye tak?"

Contoh 1 :

Saya buat loan dan beli emas bernilai RM 20 000 dan selepas setahun emas saya akan bagi profit 20%. Ini maksudnya saya invest hanya untuk "capital gain".

Maksudnya?

Saya invest dalam aset yang nilainya bertambah dari semasa ke semasa.

Contoh 2 :

Saya buat loan, saya beli emas bernilai RM 20 000 dan saya mendaftar sebagai agen sah PG. Selepas setahun profit emas saya adalah 20% dan dalam masa yang sama saya berniaga dengan mendapat komisyen sebayak 1% bagi setiap jualan. Ini maksudnya saya invest untuk "captal gain" dan "cashflow".

Maksudnya?

Saya invest untuk nilai aset yang semakin bertambah dan memberi saya "passive income" setiap bulan.


Contoh 3 :

Saya buat loan, saya bayar downpayment rumah. Jadi yang lebihnya adalah komitmen hutang bulanan dengan bank. Dalam kes ini rumah saya "aset" atau "liabiliti" ? Liabiliti.

Jadi, mana pilihan anda?
Tepuk dada,tanya poket anda...

Read more...

7 sebab Harga EMAS akan meningkat

Saturday, 19 March 2011


Harga emas telah meningkat sebanyak EMPAT KALI GANDA semenjak tahun 2000, tapi ini hanyalah permulaan kepada peningkatan MELAMPAU emas.
7 KUASA BESAR akan menolak emas sehingga mencapai harga $1,900

1.Pengeluaran Emas Tahunan Berkurang

Pengeluaran emas telah menurun sebanyak 9.1% sejak tahun 2001.Memikirkan harga emas telah meningkat empat ganda semenjak itu, kenapa emas tidak lebih banyak dihasilkan? Jawapannya mudah. Sumber semakin kurang dan kualiti semakin menurun.
Dan apabila penemuan emas berlaku, ianya mengambil 7-10 tahun untuk mendapatkan lesen untuk menggali  - menyebabkan kesukaran untuk meningkatkan pengeluaran emas secepat mungkin.
China dikatakan akan kehabisan emas pada tahun 2014 dan apabila itu berlaku... harga emas akan panik dan naik mendadak!

2.Emas Makin Susah Dicari!

Semakin sedikit penemuan emas dibuat setiap tahun. Dan penemuan yang dibuat biasanya di kawasan pendalaman dan dengan keadaan geopolitik yang kurang menarik. Memikirkan risiko untuk membuka apa-apa lombong emas adalah besar, syarikat perlombongan kurang berminat untuk melombong di kawasan yang merbahaya dari segi geografi dan politik.
Penting: Kos untuk mencari emas ialah $243 setiap oz... ini menyebabkan syarikat-syarikat perlombongan terpaksa fikir 6 kali kalau mereka mahu mencari emas. Jika mereka gagal mencari gali emas, duit tersebut akan hilang begitu sahaja tanpa mereka mendapat apa-apa!
Apabila emas makin susah dicari... emas yang ada sekarang semakin bernilai... dan sesiapa yang memegangnya sekarang... boleh mendapat untung yang amat besar selepas ini...

3.Permintaan Pelaburan Untuk Emas

Institusi pelaburan besar, seperti dana pencen (seperti KWSP) dan lain-lain membuat peruntukan  yang besar untuk emas dan saham emas. Pelabur persendirian juga membeli emas, dengan beberapa dana memegang melebihi 1,000 tan emas. Dana-dana ini membantu pemilikan emas kepada orang ramai.
Pada 6 bulan pertama 2009, permintaan pelaburan untuk emas meningkat sebanyak 150% berbanding 6 bulan pertama 2008, menurut World Gold Council.
Dalam ayat World Gold Council sendiri...
Global gold consumption for 2010 will be higher than 2009 as a result of increasing levels of demand in India and China, and sustained global demand for gold investment, together with growth in jewellery and industrial demand.
Dengan kegagalan wang kertas untuk mengatasi masalah ekonomi, dunia pelaburan mula membuka mata dan melihat emas sebagai alternatif terbaik. Mereka mahukan emas --- dan mahukannya cepat!
Apabila lebih banyak negara semakin baik keadaan ekonominya... semakin banyak negara ingin melabur ke dalam emas!

4.Bank Pusat Sibuk Membeli Emas!

Central Bank Gold Agreement yang ditandatangani pada tahun 2001 baru sahaja diperbaharui untuk 5 tahun lagi, mengehadkan jumlah emas yang boleh dibeli oleh bank pusat Eropah - termasuk IMF - sebanyak 400 tan sahaja.
Ini bermakna walaupun kerajaan mahu menjual emas mereka, mereka tidak boleh! Ini menyebabkan penawaran emas semakin sedikit dalam pasaran.
Amerika Syarikat, pemegang emas terbesar dunia, pun sedang memegang emas mereka.
Beberapa kerajaan melakukan tindakan lebih drastik: contohnya, menteri kewangan Venezuala sekarang memerlukan 70% daripada emas yang dihasilkan dijual dalam negeri sahaja. Pada masa yang sama, Rusia, Ecuador, Mexico, dan Filipina sibuk membeli emas (mereka tidak mahu perkara buruk seperti krisis kewangan Asia 1998 berlaku kepada mereka!).
Dan China baru sahaja meningkatkan simpanan emasnya sebanyak 76%.
Ini mungkin signal terbaik untuk membeli emas sekarang juga..

5.Gesaan Untuk Mata Wang Berasaskan Emas

Pelabur di seluruh dunia mula hilang kepercayaan kepada kerajaan mereka kerana kegagalan dalam menguruskan krisis ekonomi dan kewangan dan menyeru penggunaan mata wang berasaskan emas - macam U.S dollar ada sebelum tahun 1970.
Zimbabwe pun, setahun lalu mengalami hyperinflasi sebanyak 231 juta peratus setahun, juga sedang menimbangkan untuk memperkenalkan Zimbabwe dollar, tapi kali ini dilindungi aset, termasuk emas. Untuk menjadikan objektif mereka kenyataan, negara tersebut perlu membeli emas cukup banyk untuk menyokong mata wang mereka --- meletakkan tekanan yang ekstrim kepada penawaran emas.
Malaysia yang sedang sibuk mahu menggunakan dinar emas sebagai mata wang alternatif. Dinar emas mampu mengatasi masalah penyangak mata wang yang berleluasa di setiap pasaran saham. Ini membolehkan masalah seperti krisis kewangan Asia 1997 untuk tidak berlaku lagi.
Dengan kata lain - emas bakal menjadi "wang baru" untuk kebanyakan negara --- terutama sekali negara-negara Islam.

6.Permintaan Emas Hangat Di Asia

Dengan 2.5 bilion orang di Asia, apa yang Asia buat akan memberi kesan kepada dunia. Termasuk pelaburan. Dari dahulu, orang Asia gemar mengumpul emas sebagai cara mengumpul harta. Ianya juga salah satu sebab mengapa harga emas meningkat. India sendiri merupakan konsumer emas terbesar dunia. Manakala sejak 50 tahun lepas, sehingga 2009, kerajaan China telah mengharamkan rakyatnya daripada memiliki emas.
Tapi sekarang... China sedang menggalakkan rakyatnya membeli perak...secara automatik menarik perhatian rakyat mereka kepada emas. Sekarang, pelabur China mempunyai akses kepada akaun dengan aset emas. Kesannya, permintaan emas di Tanah Besar China dijangka meningkat tiga kali ganda dalam masa beberapa tahun lagi.
Apakah kesan permintaan meningkat tiga kali ganda kepada harga emas?
Harga emas akan meningkat lagi.

7.Emas Di Dalam Secular Bull Market

Harga emas sentiasa meningkat sejak tahun 2001. Ini merupakan signal bahawa kita berada dalam secular bull market untuk emas. Keadaan ini biasanya berlanjutan selama 17 tahun dan ianya akan diakhiri dengan mania stage di mana pelabur akan membuang konsep permintaan dan penawaran dan membeli emas gila-gila. Saya dan rakan-rakan saya telah melihat corak yang sama berulang dalam beratus tahun sejarah pelaburan apabila kita melihat harga mendadak naik dalam harga emas.
Pasaran emas amat kecil berbanding pasaran wang, bon dan pasaran stok, jadi apabila pelabur mula mengumpul emas, anda akan harga memecut ke atas, membuatkan teknologi "bubble" (pada tahun 1998-2000) dan housing "bubble" (2007-2010) nampak kecil berbanding "bubble" emas yang akan berlaku.
Jadi jika harga emas masih lagi belum meningkat mendadak, apa yang anda boleh buat ialah mendapatkan emas sebanyak mana yang anda boleh sekarang kerana harga selalunya akan meningkat setiap minggu. Pada tahun lepas, 2010, harga emas telah meningkat 20.9%. Manakala ASB hanya meningkat 7.5% sahaja. Ini menunjukkan emas memberi pulangan sekurang-kurangnya 4 kali ganda berbanding Amanah Saham Berhad.
2011 ialah masa terbaik untuk membeli emas. Percaya atau tidak, lebih banyak orang melepaskan emas sekarang, lebih baik anda beli sekarang kerana mereka ingat masa menyimpan emas sudah berakhir.

Beli Emas Sekarang, Sebelum Harga

Terlalu Mahal Untuk Anda Dapatkannya...

Apabila saya melihat ramai orang mula menjual emas yang telah mereka beli, saya berasa gembira. Ini menunjukkan ramai orang ingat harga emas akan turun dan menjual emas yang mereka ada. Mereka tidak mengetahui 7 perkara yang telah saya sebutkan sebelum ini kepada anda.
Lebih ramai orang menjual, lebih rendahlah harganya... walaupun keperluan emas semakin meningkat setiap hari. Mereka tidak tahu apa yang anda tahu mengenai emas.
Jika anda membeli sekarang, anda akan melihat harga akan naik dan turun. Anda tidak perlu takut dengan peningkatan dan penurunan tersebut. Anda hanya perlu beli emas sedikit demi sedikit, semampu yang anda boleh. Jika anda perlukan wang kertas, anda boleh sahaja mengadai emas tersebut ketika harga rendah atau menjual emas tersebut ketika harga tinggi, semua bank dan kedai emas akan menerima emas anda tanpa banyak soal !! memang hebat produk bernama EMAS ni !! Simpan dapat untung, jual pun dapat untung !!
Dengan ini, anda boleh melindungi aset anda daripada semua benda yang menyebabkan wang ringgit jatuh. Seperti yang saya katakan, emas ialah anti-inflasi jadi nilai emas tidak akan turun.
PERCAYALAH, HARGA EMAS HARI INI LEBIH MURAH DARI HARGA EMAS TAHUN DEPAN..

Read more...

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP