Powered by Blogger.

Tukar kepada NILAI

Tukar kepada NILAI

WANG vs EMAS

WANG vs EMAS

Kaedah Kembangkan simpanan Emas/Perak tanpa Arrahnu !!

Tuesday, 27 December 2011



Sekali lihat gambar di atas, kalau kita tiada ilmu, maka memang tidak faham apa yang cuba digambarkan oleh rakan saya ini. Jadi saya beri sedikit penjelasan berkenaan dengan gambar di atas.

Apa yang anda lihat adalah Nisbah 1oz Emas/Perak sepanjang tahun ini. Rekod beliau ini merupakan rekod yang penting sekiranya anda ingin memanipulasi emas dan perak anda tanpa melakukan teknik pajakan ar rahnu langsung. Apa yang anda perlukan hanyalah kemahiran melihat nisbah emas dan perak. Kaedah ini sangat sesuai digunakan bagi newbie dan juga jika kita mempunyai modal yang terhad untuk menambah emas dan perak kita. Jadi daripada kita membeli dan simpan sahaja, jika kita dapat mengetahui dan menguasai kaedah ini, maka simpanan emas dan perak kita menjadi subur dan dapat diperbanyakkan dengan kos yang sedikit.

Lihat pada baris ke-4 iaitu Nisbah 1oz Emas : bilangan oz Perak. Jika anda lihat column AVG (average) pada bulan Disember, nisbah 1oz Emas dengan 1oz Perak paling besar. Secara kasarnya jika anda memiliki 1oz Emas sekarang, ianya bersamaan dengan 53.90 oz Perak.

Bagaimana ingin menggunakan kaedah ini bagi menyuburkan simpanan emas dan perak anda sepanjang Bull Market ini? Senang sahaja kaedah ini, Sebagai contoh kasar :

(Rujuk column AVG)

1. Anda membeli 47.76 oz Perak pada bulan Januari, ianya bersamaan 1 oz Emas

2. Pada bulan April, apabila nisbah semakin mengecil, anda jual 35.12 oz perak dan anda dapat 1oz emas. Anda memiliki lebihan oz Perak ditangan sebanyak 12.64oz. Anda simpan keduanya dan tunggu ratio yang makin besar.

3. Pada bulan Disember, ratio semakin besar, anda menjual pula 1oz Emas dalam tangan anda tadi dan anda akan mendapat 53.90 oz Perak. Jumlah Perak di tangan anda sekarang adalah 53.90oz + 12.64oz = 66.54oz. Sekarang anda dapat lihat yang simpanan silver anda makin subur. Simpanan silver anda makin subur dengan pertambahan sebanyak 18.78oz, bersamaan 39% peningkatan.


* Mungkinkah ratio yang kecil seperti bulan April yang lalu boleh kita temui lagi tahun 2012 nanti??? Rakan Saya Tokey SilverGold menggelarkannya Tragedi April :-) so marilah kita sama2 melalui tahun 2012 nanti bersama2 dalam pelaburan emas dan perak fizikal ini dan jangan lupa jenguk2 ratio emas/perak ni.. Saya berdoa agar ratio seperti itu muncul lagi tahun hadapan :-)..Amin.


Anda boleh ke link di bawah untuk melihat ratio emas/perak.


http://stockcharts.com/h-sc/ui?s=%24gold%3A%24silver
 

Ini merupakan pengiraan kasar tanpa mengambil kira spread emas dan perak kerana saya mengira direct penukaran emas dan perak bagi memudahkan anda memahami konsep ini. Jika anda menggunakan teknik ini dalam realiti, anda perlu mengambil kira kos spread,premium dan kos-kos lain dalam melaksanakan teknik ini. Anda mungkin perlu menambah sedikit kos bagi memenuhi syarat teknik ini. 


Teknik ini juga boleh digunakan untuk menyuburkan simpanan emas kita. Caranya secara kasar apabila ratio semakin mengecil kita mula dengan membeli 1oz Emas dan apabila ratio menjadi besar, kita jual 1oz emas tadi dan beli silver dan apabila ratio kembali mengecil kita jual silver tersebut dan  beli emas kembali. Kita akan mendapat emas dan lebihan perak di tangan Insyaallah semakin lama lebihan perak tadi jika kita kumpul mampu ditukar dengan 1oz emas juga, maka makin subur dan bertambahlah emas kita.

*Credit pic TokeySilverGold

Read more...

Emas VS Bon,mana anda nak ??

Wednesday, 9 November 2011

Bayangkan anda memberi pinjaman kepada orang. Dalam kes ini anda memberi pinjaman kepada sebuah institusi.
Dan anda diberi "jaminan" bahawa anda akan mendapat peratus tertentu dalam tempoh yang dinyatakan. Biasanya anda akan mendapat 2% sampailah 15% setiap tahun. Menurut Bank Negara Malaysia (BNM), ini caranya:


Tapi bayangkan, kalau kadarnya ialah 2% setahun... anda perlukan 15 tahun untuk dapatkan 30%.
Dan berapa nilai inflasi tahunan negara? 2%, tambah atau tolak (biasanya tambah).
Nilai duit 2% itu hilang begitu sahaja. Kurang adalah.
Dengan kata lain... TAK BERBALOI!
Tapi nasib baik nilai inflasi turun dan naik, jadi pelaburan anda ke dalam bon boleh selamat...sedikit.
Kalau anda boleh berpuas hati dengan pulangan 0.7 sehingga 0.85 setahun, bon mungkin pelaburan untuk anda.

Berikut ialah peratus inflasi negara daripada 2007 sampai 2011.


Ingat, perlaburan emas fizikal bukanlah perlaburan skim cepat kaya, saya tidak menawarkan sebarang skim cepat kaya kepada anda.
Kalau anda tak berminat dengan emas, tapi nak beli perak (sebab murah), anda boleh hubungi saya untuk maklumat lanjut.

P/s : Kepada anda yang inginkan Ebook 1001 Rahsia Silver Edisi Percuma dari saya,boleh emailkan ke redrichprofit@yahoo.com.my

Read more...

Emas VS Hartanah,mana terbaik ??

Untuk melabur dalam hartanah anda memerlukan puluhan ribu ringgit untuk bermula.
Anda juga perlu tahu sebelum anda melabur adakah keadaan ekonomi, keadaan sekeliling
hartanah tersebut, berapa ramai orang berminat dengan kawasan itu, jarak antara tempat itu
dengan pusat bandar, dan jarak antara tempat itu dengan kemudahan seperti kedai-kedai dan
sebagainya.
Ini tidak termasuk cukai pintu, cukai tanah, peguam, dan lain-lain kos yang dikaitkan dengan
pembelian hartanah.


Jangan salah faham: hartanah merupakan pelaburan YANG AMAT BAIK dalam jangka masa
panjang.
Saya sendiri berminat dengan hartanah. En. Azizi Ali menjual beli hartanah.
Dalam pelajaran akaun (tingkatan 4) hartanah juga diletakkan dalam bahagian aset dan
bukannya liabiliti.
Kenapa? Sebab ianya, dalam jangka masa panjang akan meningkat nilainya (selalunya, ada
juga masa harga hartanah turun!). Sesuatu tempat, terutama sekali di Malaysia akan dibangunkan
tidak kira siapa yang memerintah. ahli perniagaan akan memikirkan cara untuk memajukan sesuatu
tempat dan akan mencari jalan untuk membangunkan tempat itu.
Sebab itulah anda dapat lihat banyak property developer di bandar-bandar di Malaysia.
Mereka berminat untuk membangunkan di Malaysia.

Dengan berfikir seperti ahli perniagaan, mereka akan memastikan pelaburan mereka
membuahkan hasil.
Tapi untuk memegang hartanah terlalu lama juga mempunyai risiko tersendiri. Kita tidak
mempunyai duit pusingan untuk dilaburkan. Jika kita menyewakannya pun, selalunya payah untuk
anda membayar kembali wang yang anda gunakan untuk membeli hartanah anda itu.
Tapi jika anda ingin membina dana sedikit demi sedikit untuk masuk ke dalam pasaran
hartanah, emas boleh menjadi pembuka jalan untuk anda.
Anda perlu tahu bagaimana untuk membahagikan duit masuk yang anda dapat untuk
mempelbagaikan sumber pendapatan.
Emas, hartanah, "precious metals", dan lain-lain boleh menjadi jalan untuk anda mendapat
kebebasan kewangan yang anda mahukan.

Read more...

Emas VS Fix Deposit, ok x ??

Minat untuk jana pendapatan perlahan? Cuba fixed deposit.
Kita mulakan dengan contoh mudah. Dengan menggunakan carta peratus fixed deposit yang
ditawarkan oleh Maybank.

Carta di bawah datang daripada Maybank Fixed Deposit.

Jika anda menyimpan sehingga 60 bulan (5 tahun), anda akan mendapat 18% total.

Contohlah anda masukkan RM5,000 setiap tahun dalam akaun itu.
Dengan interest rate sebanyak 3.6%, anda akan mendapat RM27,833.15 total. Peningkatan sebanyak RM 2,833.15 (anda simpan RM25,000).

Tapi cuba kita ambil 5 tahun berturut-turut emas. Jika anda beli satu bar emas pada harga
RM3015.00 (20 gram), dengan menggunakan jumlah peratus naik pada tahun 2009 (25.04%), dan
setiap tahun anda melabur sebanyak itu untuk 5 tahun, nilai terkumpul anda boleh mencapai
sehingga RM31,272.05.
Anda perlu labur RM15,075 sahaja.
Tapi emas mana ada compounded interest !!
Haha. Itulah. Menipulah kalau saya guna compound interest calculator kan untuk emas?
Sebab emas tidak ada compound interest.
Ianya sesuatu yang anda beli dan pegang.
Jadi kalaulah anda dah beli emas pada harga RM15,075, berapa banyakkah yang akan anda
dapat daripada 25.04% setahun, untuk 5 tahun?
Jawapannya ialah: peningkatan sebanyak 125.2% dalam nilai... dan penambahan sebanyak
RM 18,873.90 ke atas pelaburan anda.
Secara total, anda akan dapat RM15,075+18,873.90 = RM33,948.90
Boleh tahan. Pelaburan sedikit untuk pulangan yang jauh lebih banyak daripada cara konvensional.


P/s : Kepada anda yang inginkan Ebook 1001 Rahsia Silver Edisi Percuma dari saya,boleh emailkan ke redrichprofit@yahoo.com.my

Read more...

Emas VS ASB,mana nak pilih ??

Hari ini saya ingin bercakap tentang ASB vs Emas. Saya akan menerangkan seobjektif mungkin mengenai kedua-dua pelaburan ini dan anda boleh membuat keputusan pelaburan mana yang lebih baik.
Sebelum itu saya ingin tunjukkan sejarah dividen ASB yang mana dari tahun ke tahun jumlah dividen yang di berikan semakin menurun nilainya. Jadi apa jaminan ia akan meningkat untuk 5 tahun akan datang ??

Kita lihat dahulu prestasi pelaburan ASB dan Emas untuk tiga tahun.
Saya mengambil data pada tarikh terakhir pelaburan emas dan data yang dikeluarkan Amanah Saham.

ASB
2007: +8 sen, bonus 1 sen atau 9%
2008: +7 sen, bonus 1.75 sen atau 8.75%
2009: +7.3 sen, bonus 1.25 sen atau 8.55%
total = +26.3%

Emas
2007: +$201.75/oz atau 31.92%
2008: +$36.00/oz atau 4.31%
2009: +$217.75/oz atau 25.04%
total = +61.27%

Perbezaan antara kedua-duanya: 34.97% atau 2.3 kali ganda perbandingan.

Performance kedua-duanya dibandingkan di atas.

Emas secara average 2.3 kali ganda lebih baik. Walaupun ASB dikatakan mempunyai risiko lebih rendah, tetapi emas tidak memberi pulangan negatif sehingga 2010. Walaupun harga emas kadang kala turun mendadak, ianya kerana orang ramai mengambil keuntungan daripada kenaikan harga.

ASB pula diurus sepenuhnya oleh Amanah Saham Nasional dan kerajaan mahu ASN memberi pandangan positif tentang pengurusan wangnya dalam ASN. Jadi itu salah satu sebab pulangan 99% positif.

Emas pula meningkat 5 tahun kebelakangan ini kerana pelabur mula perasan tentang kelemahan wang fiat. Wang kertas yang mempunyai nilai berdasarkan kata kerajaan (atau bank pusat).
Jadi mereka melabur dalam emas sebagai pelindung kewangan jika wang fiat sudah tidak dipercayai lagi (salah satu sebab kegagalan wang ialah hilanganya kepercayaan orang ramai terhadap wang tersebut).

Dengan China terburu-buru menyimpan dan membeli emas (sebenarnya China mempunyai simpanan emas terendah dunia), tak hairanlah China sekarang salah satu pembeli emas terbanyak dunia, di belakang India (pengguna emas paling banyak di dunia).

Itu salah satu sebab kenapa emas diminati sekarang. Orang ramai mempercayainya sebagai agen pelaburan
jangka panjang. Walaupun pulangannya tinggi, ianya juga dipercayai. ASB pula sentiasa positif kerana kerajaan perlu memaparkan imej bahawa mereka pandai menguruskan wang (dan memang betul kerajaan pandai uruskan pelaburan ASN).

Jadi anda boleh pilih salah satu pelaburan di atas. Satu mendapat kepercayaan orang ramai (di seluruh dunia, termasuk kerajaan  Malaysia sendiri). Satu mendapat kepercayaan kerajaan sebagai agen pelaburannya.

Anda hampir pasti tidak akan rugi memilih salah satu atau campur kedua-duanya. Tapi untuk jangka panjang (kerana emas dilihat semakin penting), emas pilihan yang menarik berbanding ASB.

Ada orang bertanya kepada saya kenapa saya memilih Public Gold sebagai tempat untuk membeli emas. Ada beberapa sebab. Antaranya ialah "spread" yang rendah. Maybank mengenakan 8% spread, dengan kata lain,
anda dicaj tambahan 8% pada harga pasaran. Tapi Public Gold anda dikenakan 5 sampai 6% spread sahaja.

Tapi yang tarik hati saya sebenarnya ialah harga jongkong emas yang lebih murah. Kalau kat kedai emas, anda kena bayar lebih, tapi kalau dekat Public Gold anda perlu bayar sekitar RM7-RM13 untuk segram. Walaupun pelaburan ni agak mahal, tapi lagi murah berbanding kedai emas lain.

P/s : Kepada anda yang inginkan Ebook 1001 Rahsia Silver Edisi Percuma dari saya,boleh emailkan ke redrichprofit@yahoo.com.my

Read more...

Emas VS Stok,mana BETTER ???

Pernah tengok cerita "Kisah Benar" yang disiarkan di TV3? Sekarang rasanya dah tiada lagi
cerita tersebut. Saya masa kecil suka tengok cerita tersebut.
Ianya mengisahkan perkara-perkara b**** (maafkan bahasa saya, tapi memang betul!) yang
dilakukan oleh orang ramai untuk mendapatkan sesuatu dengan cepat... walaupun risikonya banyak.
Salah satu cerita yang ditunjukkan adalah mengenai pelaburan ke dalam stok. Tapi saya lebih
“prefer” untuk memanggilnya perjudian. Biar saya terangkan.

Dalam salah satu episod dalam Kisah Benar, ada satu cerita mengenai seorang lelaki yang
terkena penyakit stok di mana dia akan melaburkan (MEMPERJUDIKAN) duitnya dengan harapan stok
yang dibeli akan meningkat harganya. Ataupun "shorting" yang dilakukannya menjadi.
(Shorting ialah kata pelabur untuk menjual stok yang dipinjam daripada orang lain. Lagi
banyak harga turun, lagi banyak pelabur tu untung kerana dia hanya perlu bayar harga semasa yang
telah turun tu. Shorting kadang-kadang dipanggil sebagai "reverse trading").
Apa pun pasal cerita tu, dia pada mulanya mendapat duit yang banyak. Balik rumah, dia beri
duit kepada isterinya, dan isterinya pelik kenapa dia ada banyak duit. Dan untuk seminggu dua hidup
memang seronok.

Tapi sesuatu yang indah tidak akan indah selama-lamanya...

Dia mula rugi. Ada pelaburan yang gagal. Ada yang dia harap dapat banyak, tapi lain pula
yang jadinya. Duit yang dia buat sebelum ini lesap begitu sahaja. Dia trade on margin (dengan kata
lain, dia "sewa" duit orang lain untuk dapat untung)... tapi dia gagal juga.
Bayangkan kalau dia ada RM5,000. Tapi dia boleh beli saham sampai RM10,000. Kalau dia
untung, dia boleh untung dua kali ganda (walaupun duit dia RM5,000 sahaja) tapi sebab dia boleh
beli saham dua kali ganda lagi banyak, dan kalau dia rugi... dia akan rugi DUA KALI GANDA juga,
sebab dia dah beli saham dengan margin 2:1...
Risiko pelaburan stok biasanya terlalu besar untuk orang biasa. Kita tidak ada masa untuk
mengetahui semua pemboleh ubah yang ada dalam pasaran. Anda mesti pernah melihat, satu berita
sahaja sudah cukup untuk menjatuhkan sesuatu saham.
Stok biasanya membolehkan anda mendapat 10% tahun secara average. Pelabur terkaya
dunia, Warren Buffet mendapat 25% setahun secara purata. Itu ialah pelabur terkaya di dunia. Ada
orang ingat boleh kaya dengan mudah kalau melabur ke dalam stok, itu hanya mitos semata-mata.
Mitos yang wajar dihapuskan serta-merta.
Anda tidak boleh kaya dengan cepat melalui stok. Ada risiko yang anda perlu ambil dengan
stok.
Tapi jika anda tahu sesebuah syarikat itu dari dalam sampai luar dan mahu melabur di
dalamnya, itu perkara yang baik kerana lebih banyak maklumat (betul) yang anda ada, lagi bagus
performance anda dalam syarikat itu.
Anda boleh tahu bila awak patut keluar ataupun biar saham awak meningkat dalam nilai.

Emas?

Bagaimana pula dengan emas? Ianya alternatif yang awak boleh pilih jika awak tidak mahu
mengambil risiko dengan stok.
Sebagai contoh, apabila ada konflik (seperti yang berlaku di Mesir), emas meningkat.
Kenapa?
Sebab mereka merupakan pengimport makanan. Indonesia baru sahaja membeli 800 ribu
TAN (ya... 800,000,000 kilogram!) gandum minggu lepas. Jauh lebih banyak daripada biasa mereka
beli.
Harga makanan akan meningkat, jadi kuasa membeli duit akan mengurang.
Apabila kuasa duit (kertas) mengurang, harga emas akan meningkat.
Dan apabila harga emas meningkat... ianya mungkin di luar capaian anda. Kita tidak tahu
sama ada harga akan melambung tinggi... ataupun hanya beberapa puluh ringgit.


P/s : Kepada anda yang inginkan Ebook 1001 Rahsia Silver Edisi Percuma dari saya,boleh emailkan ke redrichprofit@yahoo.com.my

Read more...

Emas VS Unit trust,mana lg UNTUNG ???

Hari ini saya ingin bercakap tentang unit trust dan emas. Unit trust bagi saya ialah touchy subject kerana ada ramai yang bersumpah tentang kebaikan unit trust berbanding semua pelaburan
lain. Tapi sebelum kita pergi lebih dalam, saya ingin terangkan dengan ringkas apa itu unit trust.

Unit trust ialah nama lain untuk pelaburan kolektif di mana organisasi akan mengambil
pelaburan anda dan melaburkannya untuk anda. Anda dan organisasi tersebut tertakluk kepada
perjanjian yaang dibuat. Setiap unit trust mempunyai objektif pelaburan masing-masing. Ada yang melabur dalam teknologi hijau. Ada yang melabur dalam perlancongan dan ada yang melabur dalam perlombongan.
Setiap unit trust mempunyai prestasi yang berbeza dan itu yang saya kurang minat tentang unit trust. Kita perlu memilih syarikat unit trust yang pandai dalam melaburkan duit kita kalau tidak kita yang akan rugi. Selalunya orang akan melabur duit sedikit demi sedikit ke dalamnya untuk meminimumkan risiko tapi ada yang suka melabur "lump sum" (sekali gus). Saya tak rekomen sesiapa pun melabur semua wangnya sekali gus kecuali yakin tentang keadaan pasaran dan pelaburan yang dibuat.

Saya ada terbaca satu komen menarik di blog kewangan tantang pengalamannya melabur dalam unit trust. B.C. B.C melabur ke dalam unit trust dengan membeli unit trust daripada Public Mutual dan ING pada harga RM100,000. Tapi setelah melabur selama 3 tahun 6 bulan, dia akhirnya bengang dengan prestasi unit trust tersebut. Dia menebus kembali duitnya untuk mendapat RM87 ribu kembali.

Dia hilang RM17 ribu untuk pelaburan tersebut. Dengan kata lain, pelaburan itu tidak
menguntungkan, tetapi merugikannya. Tidak semua unit trust kehilangan nilai semasa kejatuhan ekonomi. Tapi masalahnya terlalu banyak unit trust dan setiap unit trust mempunyai objektif yang menarik. Hampir semuanya memberi "jaminan" dalam pelaburan. Tapi kita tahu tidak ada perkara dalam dunia ini tanpa risiko, termasuklah unit trust. Emas pun ada risikonya, harga emas kadang2 turun mendadak kerana mengalami pembetulan, tetapi secara umumnya, dalam masa jangka masa panjang, harga emas berbanding mata wang fiat akan meningkat.
Bayangkan kalau B.C. melaburkan wang tersebut dalam emas. Daripada lesap RM17k, dia
boleh mendapat, daripada 2008 sampai 2010, lebih kurang:


Jika ditambah semua peratus perubahan emas daripada tahun 2008 hingga 2010, anda akan mendapat: 4.31% + 25.04% + 20.9% = 50.9% peningkatan. Ini lebih banyak daripada kebanyakan jenis pelaburan pasif dalam masa tiga tahun. Jika En. BC ingin menjual emas yang dia ada pada tahun 2010, dia akan mendapat kembali RM157,688.93 bukannya RM87,000 seperti yang dia dapat apabila dia melabur dalam unit trust.

Perbezaan melampau ketara ini kerana unit trust meletakkan pelaburannya ke dalam banyak tempat dan pasti ada pelaburan yang untung DAN rugi. Itulah salah satu strategi yang digunakan oleh pengurus unit trust untuk mengurangkan kos dan honestly, apabila kita memberikan kuasa kepada orang lain untuk melaburkan wang untuk kita, kita akan kehilangan kuasa untuk menentukan masa hadapan kita.

Emas pula? Permintaan emas sedang naik sekarang ini dan tidak akan berhenti sehingga 2014. (Jika China tidak menjumpai sumber emas baru pada tahun itu, China terpaksa bergantung kepada pengimportan emas untuk memenuhi semua keperluan emasnya)
Inilah salah satu sebab kenapa saya kurang berminat dengan unit trust. Bagi saya walaupun unit trust boleh menawarkan peratus lebih baik (kadang-kadang), tapi amat susah untuk mengetahui yang mana satu terbaik. Sebaliknya emas, masih lagi mempunyai peningkatan permintaan. Dan secara umumnya, lagi banyak negara pulih ekonominya, lagi banyak emas yang akan dibeli kerana mahu mengelakkan inflasi ekonomi berlaku.

P/s : Kepada anda yang inginkan Ebook 1001 Rahsia Silver Edisi Percuma dari saya,boleh emailkan ke redrichprofit@yahoo.com.my

Read more...

KENAPA Anda Perlu Tukarkan Wang Kertas Anda kepada Bentuk Nilai ??

Thursday, 3 November 2011

Dalam sistem kewangan ketika ini, terdapat 3 jenis wang yang digunakan sentiasa kita gunakan dalam menjalani kehidupan seharian, dimana setiap satu darinya mempunyai peranan dan fungsi penggunaan yang berbeza. Hari ini, diantara faktor utama yang membuatkan kewangan peribadi kita dilanda "Bencana Kewangan" ialah disebabkan oleh pengetahuan tentang kewangan yang amat sedikit sehingga kita tidak menyedari akan kewujudan ketiga2 jenis wang ini, sekaligus membuatkan kita seringkali menyalah fungsi penggunaannya.

3 kategori tersebut ialah :

1- Wang Komoditi - Peranannya adalah sebagai Penyimpan Nilai dan ianya digunakan sebagai medium simpanan untuk jangkamasa pendek, sederhana dan panjang. Cth : Emas & Perak (Fizikal).

2- Wang Fiat - Peranannya adalah sebagai Alat Pembayaran yang diterima penggunaannya untuk mendapatkan barangan keperluan dan perkhidmatan. Cth : Wang Kertas.

3- Wang Kredit - Peranannya adalah untuk membolehkan kita membuat sesuatu pembelian / pinjaman dan ianya mesti dibayar semula dalam sesuatu tempoh secara ansuran. Cth : Pinjaman / Kredit Kad.

Berdasarkan penjelasan diatas, anda telah pun memahami peranan dan fungsi setiap jenis wang, dan cuba anda periksa semula tabiat kewangan anda, adakah anda menggunakan sesuatu jenis wang itu pada tempatnya yang sebenar atau sebaliknya?

Saya yakin, pasti tidak ramai yang menggunakan Wang Komoditi (Emas & Perak) sebagai simpanan jangka pendek, sederhana dan panjang mereka, kerana mereka lebih gemar menyimpan Wang Fiat di bank dan bagi mereka ianya lebih selamat dan menguntungkan.

Namun begitu, disebabkan anda telah menggunakan Wang Fiat yang sepatutnya hanya digunakan sebagai medium pembayaran kepada medium simpanan, bermakna anda telah menggunakan wang yang salah untuk fungsi yang salah. Maka kesannya, semakin banyak Wang Fiat yang disimpan, semakin rendah kuasa beli anda atau dalam ertikata lain makin sedikit barangan dan perkhidmatan yang anda boleh dapatkan pada masa akan datang, dan situasi  inilah yang dinamakan Inflasi.


Simpan Jumlah Atau Nilai?

Hakikatnya, setiap kali anda menyimpan Wang Fiat, bermakna anda telah menyimpan Jumlah Wang dan bukannya Nilai Wang, kerana kertas yang anda simpan itu tiada nilai. Berbanding jika anda menukarkan Wang Fiat yang hendak disimpan itu kepada bentuk Wang Komoditi terlebih dahulu sesuai dengan fungsinya sebagai simpanan, maka anda telahpun menyimpan Nilai Wang anda di dalam bentuk Emas / Perak kerana kedua2 komoditi ini mempunyai nilainya sendiri.

Harus diingat, kekayaan yang perlu disimpan itu adalah dalam bentuk Nilai dan bukannya Jumlah, kerana Nilai adalah sesuatu yang Abstrak, tidak boleh diperbaharui dan tidak akan lenyap menjadikan sesuatu yang bernilai itu akan sentiasa berharga (mempunyai harga). Berbanding Jumlah, ianya adalah sesuatu yang boleh dihitung, diperbaharui dan ditambah pada bila2 masa menjadikan ianya sesuatu yang tidak mempunyai harga.

Gambar di bawah ini menunjukkan perbezaan diantara menyimpan di dalam bentuk Jumlah dan Nilai.

Wang kertas dalam gambar diatas adalah jumlah yang sama yang saya gunakan untuk ditukar kepada bentuk Wang Komoditi kerana Wang Kertas tersebut adalah untuk tujuan simpanan. Lihat, jumlah Emas yang saya perolehi menjadi sedikit apabila telah ditukarkan dari Wang Fiat kepada Wang Komoditi.

Lebih menarik lagi, Wang Komoditi bukan sahaja menyimpan nilai kekayaan saya, tetapi juga menggandakan nilai kekayaan saya melalui kenaikan semasa harga Emas di pasaran. Saya pasti, tiada siapa akan menyangka Wang Kertas sebanyak kira2 RM 13,000 pada tahun 2007 boleh membeli 150g emas dan pada tahun 2011, jika anda ingin membeli 150g emas yang sama anda haruslah membayar dengan jumlah sekitar RM 30,000.. WOOOOOOWWWW !!! Menarik bukan..cuba sekiranya wang RM 13,000 itu saya simpan di bank @ ASB,saya hanya mendapat RM 17,000 sahaja...

Nah, inilah yang dikatakan kehebatan dan keistimewaan Wang Komoditi Emas & Perak kerana ianya bukan sahaja menyimpan nilai, tetapi ia juga menggandakannya, dalam ertikata lain, Wang Komoditi Emas & Perak adalah satu medium Simpanan & Pelaburan yang unggul! Berbanding jika Wang Fiat itu tersimpan sahaja, adakaah ianya akan bertambah jumlahnya dengan sendiri? dan apakah lebih banyak barangan keperluan dan perkhidmataan yang akan anda perolehi?

Pada bila2 masa saja, sekiranya saya memerlukan sejumlah Wang Fiat untuk digunakan, saya hanya perlu menjualkan beberapa keping Dinar ini mengikut kepada jumlah Wang Fiat yang diperlukan sahaja, selainnya biarkan sahaja ia di dalam bentuk Emas kerana makin lama disimpan, maka semakin banyak nilai yang akan digandakan. Dan bukan sekali ini sahaja saya menukarkannya kepada bentuk Wang Komoditi sebagai simpanan, tetapi setiap kali saya ada Wang Fiat yang tidak digunakan dan ingin disimpan, maka saya akan segera menukarkannya kepada Wang Komoditi untuk disimpan sehinggalah sampai waktu saya memerluka  Wang Fiat kelak, barulah ia akan saya tukarkan semula.


P/S : Jika anda sukakan blog ini,mohon kerjasama anda untuk share blog ini kepada kawan2 yang lain,agar mereka semua dapat berkongsi maklumat yang berguna..

Read more...

Teknik SANDARAN Emas !!

Wednesday, 2 November 2011

Untuk posting kali ini, saya ingin berkongsi secara "Real Experience", bagaimana konsep yang sahabat saya praktiskan ini, benar2 berhasil dan ternyata memberikan keuntungan kepadanya.

Teknik ini beliau gunakan untuk membuat bayaran Down Payment keretanya yang berjumlah RM 30,000.00 pada bulan 4 yang lalu. Ketika itu, beliau tidak mempunyai tunai sebanyak itu, tetapi  mempunyai Gold Bar 100 gram sebanyak 3 keping yang dibelinya pada bulan Januari pada harga kira2 RM15,000 sekeping.

Jadi, total keseluruhan emas 300 gram tersebut dibeli pada harga RM45,000.00 sahaja. Jadi, untuk membayar Down Payment kereta barunya,beliau cuma perlu memajakkan Gold Bar tersebut di Agro Bank (pada ketika itu pajakan masih diterima) dan hasil dari pajakan tersebut beliau mendapat tunai 70% dari keseluruhan nilai emas itu.

Pengiraannya ialah :


300g x RM150 = RM45,000.00 (Nilai Semasa)


dan beliau mendapat tunai 70% dari nilai semasa, iaitu :


RM45,000.00 x 70% = RM31,500.00


Wang RM30,000.00 tersebut digunakan untuk membayar Down Payment keretanya, dan baki RM1,500.00 akan digunakan untuk membayar upah simpan. Jadi, kereta baru beliau ada, Emas 300g juga masih milik nya!!


Pada Bulan Ogos yang lalu, harga Emas 100g telah pun mencecah RM20,000.00 sekeping!!




Ketika itu beliau menjualkan kesemua Gold Bar tersebut, dan telah mendapat RM60,000.00!!


Pengiraannya :


RM 20,008.00 x 3 = RM 60,024.00


RM 60,024.00 - RM 31,500.00 (Pinjaman Ar-Rahnu) = RM28,524.00


Di permulaan pajakan tadi,beliau ada tunai berbaki RM1,500.00 dan tunai itu digunakan untuk membayar upah simpan selama 5 bulan bermula bulan 4 sehingga bulan 8. Pengiraannya ialah :


RM 31,500.00 x 0.65% = RM204.75 (sebulan) x 6 bulan = RM1,023.75 (Upah untuk 5 bulan)


Jadi selepas membayar upah, ia masih berbaki RM 476.25 + RM 28,524.00 = RM 29,000.25.


Bermakna, dengan hanya mempunyai RM 45,000.00, dan selepas membayar Down Payment kereta baru berjumlah RM 30,000.00, beliau masih mempunyai tunai berbaki RM 29,000.00, atau dalam ertikata lain Down Payment keretanya tadi cuma RM 16,000.00 sahaja!!


Ajaib bukan? ye, ini lah yang akan berlaku bila anda menyandarkan wang tersebut dengan emas terlebih dahulu. Bayangkan jika beliau membayar tunai kesemua jumlah RM 30,000.00 tersebut, pasti wang RM45,000.00 beliau tadi hanya tinggal RM15,000.00 sahaja.


Anda juga boleh menggunakan konsep yang sama jika ingin membayar sesuatu dalam amaun yang besar seperti membayar Down Payment rumah, membeli kereta, motosikal dan sebagainya, dan ketika ini Gold Bar tidak boleh dipajakkan, maka anda boleh menggunakan konsep yang sama dengan membeli Rantai i-Jewellery pula.


Saya pasti, ramai dikalangan anda yang ingin membeli sesuatu dengan bayaran tunai sebagai Down Payment ketika ini, jadi jangan lupa sandarkan dahulu ya! hubungi saya untuk membeli Emas sebagai sandaran anda!

Read more...

Bila & Bagaimana UNTUNG melalui SILVER ???

Monday, 17 October 2011

Menyimpan atau menabung  adalah dua perkataan yang semacam memberi makna yang sama. Tetapi  hakikatnya  menabung memberi makna yang  kita berhajat menyimpan secara berterusan. Kalau menyimpan mungkin satu aktiviti yang dilakukan sekali sahaja.Ya,  menabung adalah untuk hajat menyimpan secara jangka panjang, misalnya  untuk  menunaikan fardhu haji.

Musuh utama tabungan ialah inflasi. Inflasi menjatuhkan kuasa beli kita pada jangka panjang. Jika hari ini untuk menunaikan fardhu haji,   kosnya ialah RM 10,000.00 tetapi pada lima tahun akan datang ialah RM 15,000.00. Maka strategi kita ialah menabung wang di satu tempat yang boleh menjana wang kita menjadi RM 15,000.00 pada lima tahun akan datang. Kalau kita menabung di institusi kewangan pada masa kini, lazimnya, pulangan  tahunannya ialah antara 3 hingga 10% sahaja. Maka jumlah tabungan kita akan menjadi sekitar RM 15,000.00 pada lima tahun akan datang.  Bagi penyimpan perak pula, dengan nilai perak RM10,000.00 sekarang, dijangka nilainya akan menjadi antara RM 20,000 ke RM 40,000.00 pada lima tahun kan datang. Anda tidak perlu memindahkan semua wang anda menjadi perak tetapi cukuplah sekadar 20% dari wang yang sedia ada. Ya, manalah tahu jika RM 2,000 yang anda jadikan perak itu akan menjadi RM 10,000.00 pula.

Orang bijak adalah orang  menggunakan sumber yang sedia ada untuk menjana wang. Jika  tidak,  anda kena bekerja keras melebehi 8 jam sehari. Atau jika anda "know who"', anda bisa melobi projek ratusan juta dari kerajaan.

Ya, prestasi perak adalah meningkat sebanyak 850% sejak 10 tahun lalu. Kita bercakap tentang rekod lalu. Rekod lalu adalah salah satu petunjuk utama untuk memilih pelaburan masa depan. Oleh kerana ASB memberi pulangan  tahunan  anatara  7 ke 9% sejak 10 tahun lalu, maka May Bank dengan yakinnya memberi pinjaman 100% kepada sesiapa sahaja  yang mahu membeli ASB.  



Dalam perniagaan dan pelaburan ada untung dan ruginya. Soalnya bila dan bagaimana untung?  Lain perniagaan lain cara  kiraan untung ruginya. Dalam pelaburan  pun lain cara kiraan untung rugiya.

Contoh untung dalam perniagaan biasa : Kita beli sesuatu produk RM 100 dan menjual semula RM 120.00. Maka kita untung RM 20.00.

Contoh untung dalam pelaburan saham: Kita beli saham MAS yang disenarai di Bursa Saham pada harga  RM 4.00 seunit. Bia  naik RM 4.50 kita pun jual. Maka untung RM 0.50. Biasanya minima saham kita beli dan jual semula  ialah sebanyak 1,000 unit. Maka jumlah untung kita  RM 500.00. Ketika kita memegang saham, jika ada untung tahunan, maka kita dapat dividen pula. Pemilik saham di BSKL, sentiasa memantau harga saham untuk menjual semula sahamnya bila naik. Nasib tak baik, harga saham saham  dok jatuh sahaja. Maka pemain saham di BSKL akan membeli banyak jenis saham, bukan sekadar satu syarikat sahaja sebagai potfolio pelaburannya.

Bagi pemegang emas   dan perak  lazimnya akan memegang produk ini   lebih setahun.  Mungkin antara 3 ke 5 tahun. 10 tahun lagi bagus. Jika hari ini kita beli perak pada harga RM 4,000/kilo dan pada 5 tahun akan datang kemungkinan akan naik pada harga RM 8,000 sekilo - maka kita akan untung RM 4,000  jika kita  menjual semula perak tersebut. Keuntungan ini dipanggil keuntungan modal atau capital gain

Perniagaan yang dikaitkan dengan keuntungan modal adalah seperti  pemilikan rumah, pemilikan saham, barangan antik, lukisan  dan tanah.

Hanya perak sahaja sejenis aset yang paling murah pelaburannya untuk kita mendapat keuntungan modal. Malah dikatakan tinggi pula pulangan keuntungab modalnya. Ya, serendah RM 120.00 sudah layak memiliki 20 gram perak. Mulakan simpanan anda melalui pemilikan perak. Dan paling penting menurut rekod sejarah secara jangka panjang, harga perak  terus menaik. Kalau jatuh pun sekejap sahaja untuk menaik semula. Hati tak risaulah!!

Read more...

Potensi Masa Hadapan SILVER !!!

Penduduk dunia dikatakan berjumlah 6.6 bilion orang.

Emas terkumpul di atas muka bumi dikatakan berjumlah 2.2 bilion auns.

Perak terkumpul di atas muka bumi dikatakan berjumlah hanya 0.4 bilion auns sahaja.

Nisbah antara penawaran dan permintaan perak ialah: 1:14  berbanding dengan emas 1:3.


Maka tidak hairanlah jumlah kenaikan harga  perak mengatasi kenaikan harga emas pada 10 tahun lalu iaitu 850%!!!!

Simpanan emas di  muka bumi menaik dari 1 biliion  auns pada 1950 ke 7 bilion auns pada 2011. Kenaikan   7 kali ganda.  Tetapi simpanan perak di muka bumi semakin menurun dari 10 bilion auns pada 1950 ke  700 juta auns sahaja. pada 2010.  Kejatuhan 9 kali ganda!!.    Maka, tidak peliklah jika kadar kenaikan harga perak melebehi 850%  berbanding dengan emas sebanyak 500%.

Sebab utama manusia atau negara menyimpan logam (emas, perak atau tembaga) berbanding  dengan wang adalah kerana logam bersifat tegar inflasi. Logam semakin berkurangan di dunia dan semakin tinggi permintannya.

Wang RM 1,000 yang kita miliki hari ini, akan menurun nilainya pada masa hadapan. Jika sekarang RM 1,000 boleh membeli sebuah set kerusi tetapi 5 tahun lagi mungkin anda memerlukan RM 2,000 untuk membeli kerusi set yang sama. Sebaliknya jika emas atau perak yang bernilai RM 1,000.00 sekarang, pada 5 tahun akan datang mungkin akan bernilai antara RM 2,000 ke RM 4,000!!!!

Tak mungkin kita menggunakan semua wang simpanan kita untuk memiliki perak atau emas tetapi adalah langkah yang strategik jika kita memperuntukkan 5 atau 10% dari wang simpanan kita dalam bentuk emas  atau perak fizikal agar kita menikmati kenaikan nilainya pada masa hadapan. Bayangkan jika  emas  atau perak kita yang bernilai RM 10,000  sekarang akan menjadi RM 30,000 atau 50,000 pada 10 tahun akan datang. Untung tersebut bolehlah kita berbulan madu  sekali  lagi di Bali...

Jika emas,  anda memerlukan modal awal yang besar  untuk memilikinya.  Kini sekilo emas - harganya sekitar RM 200,000        tetapi       jika perak,  sekitar RM 4,000 sahaja.  Atas alasan itulah, ramai para pelabur mula mencari perak atau silver atau dirham  sekarang!!!!

Anda boleh memiliki perak  secara pasif dengan membeli perak dan menyimpannya sahaja atau menjadi pembeli aktif  dengan sekaligus mengajak rakan lain memiliki perak  juga..

Jarak harga antara emas  dan perak  pada masa kini adalah 1:50, dimana harga emas sekilo ialah RM 200,000.00 dan harga perak  ialah sekitar RM 4,000.00. 

Menurut penganalisis pasaran, jarak harga antara emas dan perak pada masa hadapan ialah sepatutnya pada nisbah 1:2. Dengan ini dijangka harga perak akan melonjak melebehi  harga   emas. Jika 10 tahun lalu, kenaikan harga perak melonjak sehingga  850% berbanding dengan emas sebanyak 517%, maka tidak hairan jika peratus kenaikan harga perak akan terus melonjak mengatasi peratus kenaikan harga emas dalam tempoh 5 tahun lagi!!!!

Disamping emas ada keistemewaan lain, bagi pelabur yang mengharapkan pulangan yang tinggi, maka perak merupakan satu pilihan terbaik masa kini. Mulakan simpanan anda dengan 10g perak sekitar RM 65 shj @ 20g perak  pada harga sekitar RM 120.00 sahaja...

Bminat ingin memiliki dan menyimpan perak ??? Jangan segan silu utk mhubungi sy di talian HOTLINE : 012-7440061

P/S : Sekiranya sy tidak mengangkat panggilan anda,sila tinggalkan mesej...krn sy stiasa dlm keadaan sibuk..Tq

Read more...

Kisah Para Jutawan

Setidaknya sekali dalam hidup – kita pernah mengimpikan untuk menjadi seorang jutawan yang mempunyai banyak wang. Apakah yang akan anda lakukan jika anda seorang jutawan? Mari kita intip beberapa orang kaya yang paling berhemah di dunia.



Warren Buffett
Jutaan orang membaca buku Buffett dan mengikuti apa yang dilaburkan syarikatnya,  Berkshire Hathaway, dalam setiap gerakan di pasaran saham. Namun rahsia sebenarnya untuk kekayaan peribadi Buffett mungkin kerana tabiatnya untuk berhemah dalam perbelanjaan. Buffett, bernilai sekitar $ 47 bilion, walaupun mampu memiliki rumah mewah dan barang-barang mewah namun dia dan isterinya masih tinggal di rumah sederhana mereka di Omaha, Nebraska yang mereka beli hanya $ 31,500 semenjak lebih 50 tahun yang lalu.

Walaupun dia makan di restoran terbaik di seluruh dunia, sekiranya diberikan pilihan, dia akan memilih burger dan kentang goreng dengan Coke Ceri yang sejuk sebagai minuman. Ketika ditanya mengapa ia tidak mempunyai kapal persiaran, dia menjawab "semua ini hanya umpama rantai yang mengikat leher."


Carlos Slim
Sementara sebahagian besar penduduk dunia mengenali Bill Gates, nama Carlos Slim jarang kedengaran. Tapi anda perlu kenal dengan nama ini. Slim ialah seorang penduduk asli di Mexico dan merupakan jutawan yang terkaya di dunia – lebih tepat lagi dia lebih kaya dari pengasas Microsoft yang terkenal itu. Slim bernilai lebih daripada $ 53 bilion, dan sementara ia mampu memiliki semua kemewahan dunia tetapi dia juga sangat berhemah dalam perbelanjaannya. Dia, seperti Buffett, tidak mempunyai kapal persiaran atau kapal dan dia telah tinggal di rumah yang sama selama lebih dari 40 tahun.




Ingvar Kamprad
Beliau adalah pengasas fenomena perabot dari Sweden, Ikea. Untuk Kamprad, memikirkan cara untuk menjimat duit bukan hanya untuk dirinya tetapi juga untuk pelanggannya, itulah prinsip peribadinya yang tertinggi. Beliau pernah berkata "Orang Ikea tidak memandu kereta-kereta mewah mahupun tinggal di hotel mewah." Kata itu kota. Kata-kata itu benar untuk pengasasnya juga. Dia menaiki kapalterbang kelas ekonomi dan ketika dia perlu pergi ke kawasan setempat di bandar, dia akan samaada menaiki bas atau memandu kereta Volvo 240 GL yang telah berusia lebih 15 tahun.




Chuck Feeney
Berdarah kacukan Ireland / Amerika dan dibesarkan di zaman kemurungan sebagai mungkin telah membentuk Feeney menjadi seorang yang berhemah. Dengan motto peribadi "saya keluar untuk bekerja keras dan bukan untuk kaya," beliau adalah salah seorang daripada pengasas syarikat Duty Free Shoppers dengan diam-diam menjadi jutawan dan dengan diam-diam juga menyumbangkan hampir semuanya  melalui yayasannya, Atlantik Filantropi. Selain memberikan lebih dari $ 600 juta kepada Cornell University disamping memberikan jutaan dolar untuk sekolah, jabatan penyelidikan dan hospital.

Tidak suka membuang masa, Feeney mengalahkan baik Buffett dan Kamprad dalam kategori sumbangan, memberikan sumbanganyang kurang sedikit dari Ford dan Yayasan Bill dan Melinda Gates.Seorang pengguna pengangkutan awam, Mr Feeney juga terbang menaiki kelas ekonomi, membeli pakaian dari kedai-kedai biasa dan tidak wang tidak membazirkan wang kepada almari kasut yang luas, Katanya "Anda hanya boleh memakai sepasang kasut pada waktu".Dia mendidik anak-anaknya dengan cara yang sama, menyuruh mereka bekerja di musim panas yang sama seperti kebanyakan remaja lain.

Frederik Meijer
Sekiranya anda tinggal di Midwest Amerika kemungkinan besar bahawa anda akan berbelanja di rangkaian kedai runcit Meijer. Meijer bernilai lebih daripada $ 5 bilion dan hampir setengah dari kekayaan yang dikumpulkannya itu ialah ketika orang mengalami kemeruduman ekonomi pada tahun 2009. Seperti Buffett beliau membeli kereta yang sederhana dan memandunya selama jangkamasa hayatnya. Seperti Kamprad dia memilih motel ketika di perjalanan untuk bekerja.Juga, seperti Chuck Feeney, beliau tidak menghabiskan kekayaannya sebarangan. Mr Meijer fokus kepada kebaikan yang dapat diberikan kepada masyarakat.

Apa yang boleh saya katakan ialah mereka semua punya sifat-sifat yang disarankan Islam ;

·         Membeli apa yang perlu dan bukan apa yang mereka mahu
·         Tidak membuang masa
·         Gigih dan rajin bekerja
·         Menyumbang dan bersedekah
·         Berjimat dan berhemah dalam perbelanjaan
·         Melakukan amal jariah
·         Bersederhana
·         Membawa manfaat kepada yang ramai
·         Dan lain-lain lagi.

Mungkin semua faktor-faktor inilah yang menyebabkan kekayaan mereka semakin bertambah dari masa ke semasa. Mereka sebenarnya membawa manfaat kepada yang ramai dengan memberikan peluang pekerjaan, produk dan perkhidmatan yang digunakan umum, sumbangan yang membantu sekolah, universiti, hospital dan sebagainya.

Sesungguhnya orang yang paling baik adalah orang yang membawa manfaat kepada yang ramai.

Fikir-fikirkanlah..

Apapun segala kebaikan adalah dari Allah dan segala kelemahan adalah atas kekurangan diri saya sendiri. Kemaafan jualah yang saya pinta.

Bukalah pintu hati, anda pasti akan memahami. Terima kasih meluangkan masa membaca. Harap ia membawa manfaat buat anda.

PS - Anda suka blog ini? Tolong saya hebahkan pada semua rakan-rakan anda atau linkkan blog saya ni kepada blog anda okay? Ada banyak manfaat untuk semua. InsyaAllah.

Terima kasih…

Read more...

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP